pondelok 28. decembra 2015

18. Teletext. Reportáž.

RADKA:


JUSTÝNA A JEJ SVET

Sedím na starom ošúchanom gauči v trochu stiesnenom byte medzi množstvom dekoračných predmetov. Miestnosti dominujú sošky rôznych zvierat, slávnych osobností, či upomienkových predmetov z rôznych miest sveta. Žena, ktorá tu býva musela mnoho cestovať alebo musela mať mnoho známych, ktorí jej tieto predmety zo svojich ciest nosili. K týmto otázkam sa nerada vyjadruje. Mávne rukou do vzduchu a dojedá chlieb s lekvárom, ktorý zapíja niečím, čo sa tvári ako čaj. Justýna tvrdí, že jej chutí, a že si nebude kupovať drahé hlúposti, keď vie, že najdôležitejšou zložkou akéhokoľvek nápoja je voda. A tú má ona vynikajúcu. Dožúva posledné sústo a prisúva sa na kresle bližšie k televízoru.

Justýna sa nedočkavo naťahuje za ovládačom, len aby mohla vyťukať svoje najobľúbenejšie trojčíslie 111 a dozvedieť sa, čo je nové vo svete. Táto skratka však nefunguje na všetkých teletextoch, ale len na jednom. Na jej favoritovi, ktorý je na „najlepšej televíznej stanici na svete“. V rýchlosti preverí, čo sa deje vo svete. Preťukne na 160 a dozvie sa aké je počasie tam vonku, za oknom, kam už nedovidí lebo je tma a Justýna trpí šedým zákalom a celkovo vlastne už len trpí. Má pocit, že nič iné okrem utrpenia už na tomto svete na ňu nečaká a preto sa dennodenne oddáva jedinej radosti v podobe magického trojčíslia, ktoré ju zavedie tam, kam chce len ona sama.

Občas, keď je Justýne veľmi smutno, tak sleduje konverzácie cudzích ľudí, ktorí sa jej zdajú byť blízkymi. Toto číslo nevie naspamäť, vždy si ho musí nanovo nájsť, aby potom v miernom napätí mohla sledovať osudy iných ľudí. Justýna na seba prezradila, že niekedy ju láka odpísať ľuďom, ktorí hľadajú spriaznenú dušu alebo niekoho na „bezstarostný pokec“ ako to Justýna trochu ironicky vysloví bez toho, aby sa jej zrak odpútal od televíznej obrazovky.

Televízny kanál a jeho teletext majú podľa Justýny priam súrodenecký vzťah. Jeden bez druhého by vraj existovať nemohli. Preto sleduje len ten svoj obľúbený teletext a televízne dianie vníma auditívne. Z teletextu sa stala jej jediná vášeň a celý svoj život postupne zabudla. Nevie ani, kedy sa narodila, či vždy žila sama alebo sa po okolí ponevierajú jej príbuzní. Nič ju nezaujíma, nič ju nebaví. Dokonca aj sníva v trojčíselných kombináciách. Sníva len v číslach a farbách.

Justýna zaspáva pri zapnutom televízore. V minulosti ju aspoň prebral nepríjemný zvuk monoskopu, ale teraz môže pokojne pochrapkávať celú noc a zobudiť sa s tým, že svoj zrak uprie na obrazovku a vyťuká znova to známe trojčíslie 111, aby bola „v obraze“ ako hovorí.
Ja, stále sediac na gauči, dumám nad tým, či tá škaredá, chlpatá deka, ktorá mi dala na prikrytie, bola niekedy praná alebo nie. Sledujem pohyb chatu na teletexte.

JAJO:

„Ozve sa mi pekna baba, ktora sa pekne oblieka a je rada rozmaznavana?“

Beriem do ruky deku a prestávam premýšľať. Zakrývam sa ňu až po hlavu, aby mi svetlo z obrazovky nekazilo spánok. Ja nechcem snívať v číslach a farbách. Nechcem snívať o Jajovi hoci uvažujem nad tým, či mu napísať alebo nie. Zaujíma ma, ktorým smerom by sa táto komunikácia mohla vyberať. Možno raz vyskúšam, ale dnes nie, dnes už chcem spať. Justýna chrápe dosť nahlas. Počítam v hlave ovečky, ktoré preskakujú cez zamrznutý potok. Či chcem, či nie postupne sa ich telá strácajú a ostávajú len čísla voľne rozptýlené v priestore.

TÁŇA: 

JEDOVATÉ OCASY REJNOKŮ

CHAT 24


ROZPLETKO
Ktora cez telefon?
0902 172 123 
MALETOTO
Je tu starsia zena zo Ziliny? na stretko? Vecer len real nie vypisovacky! Ja M 37
sms 0904 190 724
DINO
hladam zrelu milenku na pekne dnicky. Ja zrely m.
MIRKUSKA
Ahoj smaragd. dnes rano som bola v kostole. lubim ta. tvoja Mirka z preselian.
MALASI
Ahoj ponukam starsej zene pravidelny prijem, nad 50r.
0908 245 009
MARCKINO
Kupim dodavku do 500 eur

SPESTRI SI DEN HADANKOU
V ktorom stole farár káže?  

751 EXKLUZIVNE EQ TEST
ot.5 Akého priatela by ste chceli mať?
a. vplyvného b. podlízavého c. bohatého d. prefíkaného
ot.6 Čo by vám najviac prekážalo?
a. šéf vás kritizuje pred kolegami b. facka od hulváta pred partnerom c. predavačka vám vynadá pred zákazníkmi d. chytí vás revízor bez lístka

Kalábria 16
Korzika 17
Odesa 8
Varna 12
Tunis 18
Belfast 11
Bergen 2
Berlin 6
Bonn 7

VTIP NA DNEŠNÝ DEŇ
Aký je rozdiel medzi ježkom a ježicou? Ježko má o jeden puchliač viac.   

JAZERÁ 
Bukovec 11
Dedinky 9
Domaša 13
Kráľová 11
Liptovská Mara 12
Ružín 11
Sĺňava 10

PRIDTE PRACOVAT DO CESKA. HLADAME URADNYCH ZVARACOV (ZVARANOE TRUBICKOVYM DROTOM). DALEJ: CNC FREZAR, HORIZONTAR, FREZAR A HORIZONTAR KLASIKAR

Si jemna a krasna ako biely kvietok si najkrajsia na svete krajsej uz nieto. si vzacna a krasna ako perla ktora vznikne pritul sa laska ja viem ze si pri mne. nie som ja nie si ty ale spolu sme my. viem, ze si toty zena s ktorou chcem byt jedine ty ta s ktoru chcem zit  a to nielen slubit ale aj naplnit

LUBO

Chcem s tebou zaspavat a vnarat sa do snou preto pisem pre teba tychto par slov. tvoje oci za ktore by vsetci skakali tvoje oci nikdy nedovolim aby plakali.

AMI
Rozdiel je velky.. ako bolo volakedy a ako teraz.. tolko drogerii a tolko ziletiek nebolo.. ani tolko prizivnicok nebolo. a kolko ix je este skrytyx..

(Nový fenomén: dvojbodka!)

Bugár ohodnotil vládu štvorkou.
Bratislavčanov trápil žalúdok.
Nočný požiar v obci Ždiar.


VAŘÍME S TELETEXTEM
Špagety s kaviárovou smetanou
Čočkový salát s vejcem a jablky
Šunkové kornouty s broskvemi

EKOLOGIE  
Chystá se: den zimního spánku
Chov bílých tigrů: jde o peníze  

ZDRAVÝ STYL
Mezin. institut pro výzkum konopí
Francie proti vyhublosti

Připravuje Dagmar Šraierová  
 
ZAJíMAVOSTI 
Prezident Srí Lanky kritizoval koncert. 
Prezident Srí Lanky Maithripala Siricena kritizoval organizátory nedávného "neslušného" koncertu španělského zpěváka Enriquea Iglesiase v hlavním městě Colombu. Nechal by je prý zmrskat JEDNOVATÝMI OCASY REJNOKŮ, což kdysi býval v této zemi tradiční trest, napsala agentura AFP.

(Hádzali na neho spodné prádlo a omdlievali v dave.)   



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára