pondelok 18. apríla 2016

33. Vezmem ťa tam & tam

Jedna druhú vezme niekam (podľa fantázie) a sprevádza, ukazuje, upozorňuje na miesta, či situácie.

TÁŇA:

Vezmem ťa k sebe domov, milá. Dlho si nebola v Bratislave. Posadím ťa do kuchyne a môžme si vzájomne kontrolovať hlavy, či náhodou nemáme vši. Budem sa sťahovať, čiže prídeš do nového bytu. Bude to fasa, lebo byt je lokalizovaný presne nad Viechu, kde sa v lete úplne mega sedí. Vieš sama. Dornfeldrík, Saviňónek, brusčeta a tak. Porozprávam čo a ako, uvarím kávu a na okne si možno dáme aj cigu. Navlečené budeš mať voňavé periny a navarené svoje vegánske jídlo. V sobotu pôjdeme na Mildu. Postavili tam také malé pódium, minulú sobotu tam bol prvý koncert, no nebola som účastná. Dáme si šiltovky, riflové kraťase a letný spritzík. Sadneme si do tieňa a budeme pozorovať miestnych štamgastov. Voňať to tam bude po kvetinách. Mohol by to byť pekný letný prázdninový víkend. Zašli by sme aj na Delfín alebo niekde k jazeru a megerili sa na slnku. Ó. Mohli by sme dať piknik v jednom tajnom lese pri vode. Jazero, sezóna a ono je prázdne. Takmer nik o ňom nevie. Vietor v osikách, vôňa borovíc, hotová Dalmácia.  Ale predtým dáme tú Miletičku. Muži budú hovoriť o tom ako neradi nosia dáždnik, pretože majú o starosť viac a ženy zasa odprezentujú pestrú škálu zlacnených výrobkov v hypermarketoch. Po dvoch spritzíkoch sa nám už bude motať hlava a tak ako na výške si pôjdeme dať poobedný napík. Tentokrát si nenastavíš budík na 20 minút, pretože ťa dopredu upozorním, že ak tak urobíš, zabijem ťa bodákom. Zaspávame pri otvorenom okne, dve mačičky vedľa seba. Prebudíš sa, budeš rozprávať niečo o Lovinobani, maminej záhrade, pražských mužoch a ja budem variť druhú kávu a chystať sa na večer. 


RADKA:



Milá Táňa,

najradšej by som ťa vzala škôlkarsky za ruku a viedla hustým lesom, kde sa úlomky svetla lámu na chrbtoch papradí. Prešli by sme ním bez najmenšieho zaváhania a na jeho konci by nás čakalo auto. To, ktoré poznáš. Viem, že to nie je veľmi ekologické, ale rada by som ťa previezla cez kopce a dediny počas letného dňa. Ty by si kričala z okna a odrazu by za jedným z tých kopcov bolo Baltské more. Vietor by bol silnejší než naše predsavzatia a pláž prázdnejšia než naše poháre od vína. Prešli by sme z Gdaňska do Sopotu, zo Sopotu najtajnejšou skratkou do Lisabonu. Odfotila by som ťa pri soche Ježiša a predstavovali by sme si, že to je ten z Rio de Janeiro, a že Ponte 25 de Abril je vlastne Golden Gate Bridge, a že my dve už dávno nie sme súčasťou bájnej Európy. Caipirinha. Jedna, dve, tri. Vlny väčšie ako moja hlava. Bica, presne taká akú pil aj Pessoa. Obsadili by sme mu stôl a len potajme dúfali, že by sa mu v Le Fontainas páčilo. Ja by som ti objednala Vedett blanche a sledovala, či ti chutí. Ty by si fajčila Tigry. Zase sme v lete.

***


Ukážem ti vnútroblok a povozím na šlapadle (spisovne vodnom bicykli) po Vltave. Všetko si posunkami povieme a zaspíme v jednej posteli.

© Foto Vanda Mesiariková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára