pondelok 23. mája 2016

38. Predávam trdelník na plný úväzok

TÁŇA:


Je pondelok a pani Bambuľková vonia po vanilke. Vlasy učesané a prichytené v hrudke pripomínajúcej štruktúru veterníka. Na stole s ružovým hačkovaným obrusom uložená a poctivo vyžehlená uniforma. Biely mundúr vypratý v práškovom cukre a ozdobený gombíkmi z lentiliek.
Dych pani Bambuľkovej je tak sladký, že keď sa k vám priblíži a dýchne na vás, mentolovo zelený obláčik vás omráči na približne dve minúty a vy si pripadáte ako v rozprávke. Zem sa vám zatočí pod nohami a zastaví sa až vtedy, keď vás uzemnia očné bielka pani Bambuľkovej, ktoré už dávno biele nie sú a skôr pripomínajú žltobéžový krém svetoznámeho krémeša.
Život pani Bambuľkovej sa celý nesie v znamení pastelových farieb. A aby sa nezabudlo. Pani Bambuľková M.I.L.U.J.E. sladké. Práve kvôli tejto skutočnosti sa rozhodla stať pekárkou/cukrárkou a posúvať toto sladké posolstvo čo najväčšiemu množstvu spotrebiteľov. Zákusky však boli pre pani Bambuľkovú veľmi rozmanité. Strácala sa v ich tvaroch, rozmeroch, chutiach. Pani Bambuľková totiž mala rada poriadok a „řád“. Nevyhovoval jej neustále sa meniaci rytmus cukrárne. Jedného dňa si povedala: „Dosť!“. Pri omotávaní svojich plavých kučier na prst ju napadol geniálny nápad – Trdelník! Tiež sa tak pekne omotáva a ešte aj vonia. 

A tak sa pastelový svet pani Bambuľkovej premenil a transformoval do zemitých tónov erotického kakaa, orieškov pripomínajúcich dom starých rodičov, exotickú škoricu a hlavne vône sladkastého cesta, ktoré vsiaklo do každej jednej bunky tela pani Bambuľkovej.

(     )
(     )
(     )
(     )



RADKA:



Milena po skončení strednej školy začala pracovať ako sekretárka prednostu bytového družstva. Každý deň zalievala turka, triedila papiere a organizovala prednostov čas. Mnohokrát mala dobrý pocit z toho, ako ním môže manipulovať a veľmi dobre vedela, že na jej pozíciu sa nedošplhá ani pani manželka. Vedela, že bez nej by bytové družstvo bolo stratené a prednosta by nevedel ísť ani na záchod v ten správny čas. Považovala sa (a nebola zďaleka jediná) za šedú eminenciu. Avšak narozdiel od ostatných vedela aj to, že si pre tento titul, nemusí denne vyhŕňať sukienku na stole s nespočítateľným množstvom fasciklov.

Domnievam sa, že by Milena nebola bývala nikdy opustila túto pozíciu, keby ju jedného slnečného dňa, neoslovil istý starý známy s ponukou, ktorá sa (údajne) neodmieta. I prijala Milena skvelú ponuku práce v ďalekej Prahe (nie, nemyslím tú, čo je 8 kilometrov od križovatky na Halič, ale časovo je ešte ďalej), s bájnym platom pripomínajúcim Fénixa (nie, nemyslím tú krčmu pri autobusovej stanici v Lučenci, kde sa stretávali miestni náckovia), na úväzok plnší ako jej pery a vyparila sa ako gáfor (áno, opäť).

Čo sa dialo s prednostom a jeho manželkou, nás už nemusí zaujímať, ale bolo by bývalo vhodné, zmieniť fakt, že ich životy neboli šťastné. To však nemá, čo dočinenia s Milenou a jej osudom, a tak by som mohla prestať s týmto nezmyselným zahlcovaním čitateľa informáciami, ktoré sú v praktickom živote nepoužiteľné. Tak.

Milena ani nevedela ako a ocitla sa v bývalom hlavnom meste Československa. Bola nesmierne vzrušená z toho, že sa môže povoziť na člne alebo vodnom bicykli, ktoré tu všetci volajú šlapadlo, po riečke alebo si zatancovať v metre. Premýšľala, čo si kúpi z prvej, bohovskej výplaty. Na krátku chvíľku, kým prechádzala cez prechod pri Národním divadle, sa zamyslela aj nad tým, čo vlastne bude robiť v tomto meste, akože, čo bude náplňou jej práce a poslaním zároveň. Za také prachy to bude iste krásna kancelárska prácička, ktorú má tak rada. Možno sa naučí robiť aj espresso. Panáčik zmenil ochranné zafarbenie a Milenine myšlienky neboli schopné koordinácie s pohybom, a tak sa vytratili.

Nastal deň D a Milena si to veselo štrádovala do novej práce. Mapa ju zaviedla k stánku s trdelníkmi. Milena si viac krát skontrolovala, či sa nepomýlila a či má správne zaznačenú adresu. Nepomýlila sa a adresu mala zaznačenú správne. Prehodila pár slov s dvomi ženami, čo práve predávali a dozvedela sa, že už na ňu čakajú, nech pohne riťou, prezlečie sa do rovnošaty, drží hubu a maká. Milena si sadla na chodník a rozplakala sa ako malé decko.

Neexistuje nič na svete, čo by nenávidela viac ako trdelník! Babka, ktorá pochádzala zo Skalice, ho piekla na každé jej narodeniny. Doma má peknú zbierku fotiek s označením „Milenka s trdelníkom“. V popise sa menila len informácia o čerstvo nadobudnutom veku. Výraz tváre (a v niektorých prípadoch aj štýl oblečenia) ostával rovnaký.


Milena prudko vstala zo zeme. Rozbehla sa Karlovou ulicou až k mostu a z najvyššej sochy skočila do Vltavy. Jej telo sa nikdy nenašlo. Primátorka mesta v spolupráci s pražským arcibiskupom lobovali u pápeža, aby bola vyhlásená za svätú. I stalo sa tak. Dodnes o nej kolujú legendy a vznikajú tričká s preškrtnutým trdelníkom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára