utorok 20. decembra 2016

68. Kto je Ena Cowie?

RADKA: 



To je dobrá otázka! Padnúť by však mohli aj iné, ako napr.: Čo nemá rada Ena Cowie? Chodí Ena Cowie mestskou hromadnou dopravou? Má Ena Cowie červený rúž? 

Jediné, čo viem je, že Ena Cowie nosievala červený sveter so zlatými gombíkmi, vyrobený na Britských ostrovoch. Z toho možno vydedukovať, že červený rúž skutočne mala. Predsa, keď niekto vlastní červený sveter so zlatými gombíkmi vyrobený na Britských ostrovoch, tak musí k nemu nosiť červený rúž. Mestskou hromadnou dopravou nechodí. Nemá rada slonovinovú kosť, neskoré príchody, ovocný čaj, zvyšky jedla medzi zubami, márnotratnosť, falošnú skromnosť a sušienky bez cukru.

Kto, ale je tá Ena Cowie? Postupne sa približujeme k jej obrazu, ktorý je však stále vcelku rozostrený. Podobne to vidí aj ona. Nepravidelne nosí dioptrické okuiare s veľkým transparentným rámom. Dobre si je vedomá toho, že to nie je správne, ale nerobí s tým nič. Väčšinou je rada, že nevidí ostré kontúry sveta. V prípade, že okuliare na nose má, tak frfle. Na každého človeka, ktorý okolo nej prejde, na všetko, čo vidí alebo počuje. V prípade, že okuliare nemá, tak nefrfle. Dokonca ani na to, čo počuje. 

Drahá Ena,

už milionkrát som ti chcela napísať list podobný tomuto. Myslím na teba dennodenne, rovnako ako si dennodenne varievam penne. Myslím na teba a pritom ti nikdy nenapíšem, či nezavolám. Je to prazvláštne, ostatne, na vlas rovnaké ako náš vzťah. Nikdy si mi nechcela požičať nič, čo patrilo tebe a napriek tomu si bola dobrým človekom.

...

Ena nechodieva von i keď by mohla. Pred spaním si často premieta, čo všetko by bola bývala zažila keby si niekam vyrazila, ale keďže nikam nejde, tak to nezažije. Následne ju pochytí taká úzkosť, že sa nevie ani nadýchnuť. V tej úzkosti tkvie depresia, a tak Ena nasledujúci deň trávi celý v posteli. V duchu (niekedy aj nahlas) si hovorí, že sa to už nikdy nebude opakovať, a že odteraz bude všetko inak.

REPETÍCIA

Kto by nikdy nemohol byť Enou Cowie? Člen Ku-Klux-Klanu, ozbrojený pašerák, drzá servírka, otravný maklér, hysterická matka na materskej dovolenke, spievajúca travesty hviezda, zakomplexovaná luhárka, fešák na motorke, čivava s fontánkou, ty alebo ja. 

What is xenophobia?
How to lose belly fat?
To be or not to be?
Where is Mali?

TÁŇA:

Ena Cowie sa práve prechádza kodaňskými ulicami a banuje, že toto mesto nenavštívila skôr. Tlmené svetlo v uliciach padá na jej dušu skoro ako to v jej rodnom meste. Na schodoch a v parkoch sa fotia módne blogerky, ktorým zaleží na výzore a uznaní tak ako nikomu. Ena si odpľula. Na obálke jej knihy je napísané: Keby si si do mňa vliezol celý. Ena premýšľa nad názvom vytlačenom na fialovom papieri a uvedomuje si, že do nej si nemá vliezť nikto. Jej hebkosť, jemnosť, vášnivosť aj dravosť patria len a len jej. Vraj sa skrýva za svojim rolákom. Ľudia často hľadajú významy aj tam, kde nie sú. Káva v Kodani je extrémne chutná. Cez novembrové sklo minimalistickej kaviarne hľadí na ľudí, ktorí akosi častejšie venujú pohľady cudzím. Nie ako v jej domovine. Ena je sama a svoju samotu si uvedomuje. Mlieko v šálke pod baristovými rukami a parou buble asi tak ako jej srdce. Spomenula si na zlomky z hodín matematiky. Tie sýte farby vždy neznášala. Krikľavosť. Ľudia smejúci sa na veciach, ktoré vôbec nie sú vtipné. Lebo sa to patrí. Ena vždy milovala, keď sa mohla ocitnúť v krajine, v ktorej nikomu nerozumela. Duševná dovolenka. Pár krát sa jej síce na ulici niekto niečo opýtal, no ona len zdvihla plecia na znak toho, že sorry.  Večer miešaný drink, ktorý inokedy takmer nikdy nepije, cigareta na pláži a mäkký dopad do hotelových vankúšov. Toto je jedna časť z mnohovrstevnatej nej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára