sobota 24. októbra 2020

127. Lockdown

TÁŇA: 


A ona si zrátala všetky chlpy na nohách, mihalnice, bývalých ľúbencov, knihy v knižnici (307, veľa z nich vyradila alebo darovala), okná rozsvietené v budove oproti (ako malú ju to ukľudňovalo, vedela, že je okrem nej stále niekto hore), televízory svietiace narovnako (asi fucik) a ostrihala si nechty a umyla vlasy a prezliekla posteľ, spočítala roky, ktoré ubehli, jedlá, ktoré uvarila. A ona si zrátala aj kabáty, sukne, svetre, ročné obdobia, ktoré uplynuli, priateľov, ktorí sa vzdialili, priateľov, ktorí prišli, mestá, v ktorých bola, hory, ktoré zdolala, lesy, ktoré preskúmala, rieky, ktoré prebrodila, hviezdy, ktoré zažila, úsmevy, ktoré opätovala, kaluže, ktoré preskočila, kamene, na ktorých zakopla, pády, pri ktorých krvácala (tibetská kniha mŕtvych), vlaky, ktoré stihla, vlaky, ktoré nestihla ( s jej dochvíľnosťou ich nebolo veľa), trápne vtipy, ktoré vypovedala, vtipy, ktoré zabavili, svoje detstvo zrátala, svoju dospelosť, ktorá len prednedávnom začala, rastliny, ktoré vylisovala, zápisky a myšlienky, ktoré zdokumentovala, rozhodnutia, ktoré mohla urobiť inak, paralelné životy, ktoré mohla žiť, ulice v milovanom meste si spočítala, zmazané maily tiež, všetky mľasknutia, ktoré vo svojom živote vystrihla zo zvukových nahrávok (áno, sú ľudia, ktorí mľaskajú aj pri bežnej reči), Meliškove hlášky, náučné chodníky, popadané listy, čiarky v tomto texte (rýchle tempo). A ona si zrátala stresy svojho života, zrátala čaše v zdvihnutej ruke, pohľady cez okno vlaku alebo autobusu (face with a view), spočítala svoje sny (aj tie zapísané v striebornom ligotavom notesku), priestory, ktoré pochodila, mapy, ktoré rozložila a nevedela zložiť, vety, ktoré podčiarkla, filmy, ktoré vyvolala, 3 veci, za ktoré je každý deň vďačná, kempy, v ktorých nespala (no chcela by), zvieratá, ktorých oči svietili v tme, noci, ktoré pretancovala, ľudí, ktorých rozplakala, detstvá, ktoré nemala, odbory, na ktoré nenastúpila a neštudovala ich, jazyky, ktoré ovláda a neovláda. Spočítala celú kalkulačku, všetky faktoriály, fraktály, nominatívy, percentá, zlomky, uhly a hlavne mocniny a občas aj exponenty. Svoje obľúbené farby tiež spočítala (ja medzi nim aj farba zatiahnutých nebies). Veci, ktorých sa bojí (sú to naozaj veci alebo skôr situácie?). Prepočítala sa? A kto jej spraví skúšku správnosti?


RADKA:


Zatvorila sa doma ešte predtým, než to bolo nutné. Von vychádzala len v ponožkách, aj to len vo chvíľach, keď jej v byte začali smrdieť smeti, ktoré sama vyprodukovala. Nikdy sa nevenovala žiadnemu športu, ľuďom, ani zvieratám, takže pohyb, prispôsobovanie sa a trpezlivosť jej boli nesmierne cudzie. Byť hermeticky uzavretá vo prirodzenom prostredí jej nesmierne vyhovovalo. Jediné, čo ju mohlo zraniť bola trieska z parkety, nôž, ihla alebo luster, ktorý čakal na vhodný moment svojho pádu. 

Nemala vo zvyku zažívať nudu a keďže bola vynaliezavá, vždy vedela objaviť novú, nepoznanú činnosť, ktorá spočívala trebárs aj v kombinácii banálnych činností. Stávalo sa, že niečo z vybavenia jej prirodzeného prostredia schválne pokazila, aby sa mohla siahodlhé hodiny venovať náprave svojho konania. Vo chvíľach, keď jej chýbal ľudský hlas, si zapla rozhlas a diskutovala s diskutujúcim a občas súhlasila s tým, čo vraveli tým, že nahlas povedala: „Na tom niečo bude!“ 


now keep your love lock-down, you lose ~


?


V jej živote sa nič nemení a je to na to pyšná, dokonca viac než inokedy lebo má pocit, že práve teraz vyhrala nad všetkými ostatnými ľudskými bytosťami!


1 komentár: