utorok 5. septembra 2017

92. 25 viet o lete

RADKA:


1 Dve dvanástiny (alebo jedna šestina, ak sa nemýlim) z roka. 2 Zlomky s príliš krátkym trvaním. 3 Snažím sa do nich natlačiť, čo najviac momentov a zážitkov, niekedy neúspešne. 4 Hej, páči sa mi také aké je, vraj extrovertné. 5 Dlhé dni a teplé noci, kedy je možné všetko. 6 No dobre, takmer všetko. 7 Pitie červeného vína to napriklád nie je. 8 Jednoduchosť obliekania: šaty, šlapky a hajde! 9 Sadnúť si môžeš kdekoľvek, len dávaj bacha na hovná. 

10 Som v neustálom pohybe. 

11 Toto, posledné, skončilo rýchlejšie, než som chcela. 12 Gaštan za oknom sa mi to snažil naznačiť už niekoľko týždňov. 13 Ja som však radšej uhýbala pohľadom smerom k husto zarasteným, zeleným stromom vo vnútrobloku. 

14 Dedinské džungle a v nich potoky, jazerá a moria. 15 Nadýchnuť sa a ponoriť. 16 Najhlbšie ako sa dá. 17 Got too deep, but how deep is too deep? 18 Presuny z miesta na miesto. 19 Dynamicky a nie úplne strategicky. 20 Nechať sa odfúknuť vetrom, sledovať blesky alebo hviezdne noci. 21 Myslieť na to, aby to trvalo forever. 22 Trochu dúfať, že dievča objaví niečo z tohto kráľovstva aj v meste. 23 Nemyslieť vôbec, len vdychovať vône. 24 Dlho sa rozprávať. 

25 Spím len pri otvorenom okne.

TÁŇA: 

Podlaha z dreva praská pod každým jedným krokom. Ranná rosa na roztvárajúcich sa pupeňoch ruží. Sto schodov vedie do kráľovstva. Ruch ulice, ktorý sa za každú cenu snaží dostať do izby, pomyselnej oázy pokoja a kľudu. Všetky tucty nohavičiek zahájili svoj letný spánok. Kroky suchou trávou. Nohy v jazere v strede lesa. Farba tvojich očí - sčerená vodná hladina. Hojdanie sa v hamaku, ten pocit jemnej bezstarostnosti, dínom - dánom, lárom - fárom, hlavne pomaly, zľahka, mäkko. Vôňa slaniny pečenej nad ohňom - nie v plameni, nad pahrebou. Vietor vo vlasoch v autovom korpuse plnenom nami. KONEČNE NAMI. Pán s horiacou cigaretou v papuli uprostred nákupného centra. Naše prvé kino. Ráno s turkom a Kunderou na podstienku medzi rastlinami. Zápal stredného ucha doliečený morskou vodou. Amazonka svietiaca červeným svetlom. Vyhorené autá, šťastia, osudy. Prsteň s drobným srdiečkom, svätostánok, košieľka krstňaťa - 'nepoškvrnené' rúcho. Zásah do cieľa, zaklapnutie, radosť, potecha, jasot, plezír. Prepletené prsty, som päťdesiat kilové bremeno po tvojom boku. Dym stúpajúci z chátrajúcej terasy Rakottyayovej vily, cinkajúca fľaša v prachu, jazzová kapela. Nekonečný soundtrack v podobe jemných kolísavých melódií. Salamandra. Je september, leto sa lenivo končí, stmieva sa skôr, píšu sa domáce úlohy, pozerá sa večerníček, svetlo v bytoch, obývacích izbách a kuchyniach okolo polnoci hasne, vypína sa hudba, vešia sa prádlo z práčky a líha sa pod perinku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára