utorok 19. septembra 2017

94. Ženský rod

TÁŇA:

Obraz 1:

Danka a Janka sedia oproti sebe v tureckom sede. Obe zapletené francúzske vrkoče. Jedna blond a druhá not. Majú po päť rokov. Pančušky aj zbytok oblečenia je čierny, lebo sa tak deň vopred v škôlke dohodli. Prsty prepletené ako pramene vlasov.

Obraz 2:

Monika vykladá na pás v samoobsluhe balenie hygienyckých vložiek. Predmet zakrýva ďalšími položkami nákupu tak, aby inkriminované balenie nebolo vidieť. Nechce byť na smiech.

Obraz 3:

Irena pri plánovaní pracovných služieb. Sedí za stolom, páčkou svoju kancelársku stoličku posunie do polohy jedna. Po svojej pravej ruke má zoznam všetkých podriadených. Na prvom mieste je tá, ktorú NENÁVIDÍ najviac. Tento rok. Aktuálne. Tá to bude mať NAJHORŠIE.

Obraz 4: 

Buržoázna Alica (myslí si to o sebe len ona sama) sedí v nechtovom štúdiu a necháva si zdobiť svoje päťdesiatročné pazúriky. Pohyby kozmetičky sú jemné a ladné. Gelová farba prilieha na nechty ako dokonalý šperk. Alica si myslí, že pri večernom pohonkávaní budú jej dlhé nechty manžela vzrušovať.

Obraz 5:

Tatiana korzuje mestom a zháňa nejaké punčocháče a podobné malé predmety. Beznádejne skenuje jeden výklad za druhým. Vychádza s úlovkom z butiku, šmykne sa na vlhkom chodníku a padá na zem. Hanba na celú ulicu. Tak na tri sekundy.

Obraz 6:

Angela zalieva rannú kávu, za oknom je ešte stále tma. Zabalená do hebučkého županu pozoruje brieždenie a pripravuje si svoj budúcotýždňový prejav. V krbe začína pukať drevo, predmestia Berlína sú v rannom opare vždy krásne.

Obraz 7:

Denisa za trest rysuje okraje. Tri centimetre. Kružidlo, pravítko, ceruzka. Aby sa nepovedalo, má na tvrdom stole položený horúci čierny čaj s medom a citrónom. Inak musí stáť. Za tú pätorku z angličtiny.

Obraz 8:

Zina sedí nad svojou kávou v poloprázdnej kaviarni a číta Baumana.

Obraz 9:

Elena si zaväzuje zásteru, vlasy skrýva do igelitového vrecka a odoberá sa za pult, kde strávi nasledujúcich osem hodín. Vo vrecku má doklad o zaplatení minerálky, 0,5 litra a paštéty s rožkami. Aby bolo jasné, že to nepotiahla. 

Obraz 10:

Hana prestiera stôl. Obrúsky, príbory, servítky, poháre na víno. Jedlo je pripravené, vlasy má zopnuté tak, že jej šija je holá. Všetko v byte je mäkké. Vankúše, periny, pohľady aj voda.

Bonus:

'Zajtra dojdi k nám, Rybka.'

'Vieš čo, nedojdem, musím si umyť hlavu a tak, vieš.'


RADKA:

Záťaž na ramenách naložená. Niekedy v oleji rozložená, priam rozmočená, na kúsky sa rozpadajúca príslušníčka rodu. Zrodená z morskej peny (kiež by sa to dalo povedať o všetkých).

Sedia v bare vedkyňa, upratovačka a rosnička a jedna z nich hovorí... I takto by sa mohol začínať nejeden frk, i takto by mohol končiť a vlastne, by vôbec nemusel ani vzniknúť (a zaniknúť tiež nie). 

Všetky za jednu a jedna za všetky. Len to nie! 

Predám rozum a vtip. Zn: Lacno.

Potom si každé ráno učeš vlasy, ohoľ nohy, nafarbi obočie, uvar obed, umy riady, vynes smeti, zorientuj sa v dianí so svete, dokúp, čo chýba, prívetivo sa usmievaj, obleč si sexy pyžamko a poď, hop. Mohlo by to byť aj inak, mohlo by to byť aj naopak. Je, aj nie je. Ako kde a ako pre koho.

Individualita.
Únava.

"Vyčisti si už tie uši, Elena!"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára